Lyver du omkring dine køb?

Kan du høre dig selv sige: Nå, denne her (fx. din helt nye kjole) – det er bare en gammel sag?

Rigtig mange, der overshopper, holder deres køb og overtræk i det skjulte.

Det kan føles lettere at leve med den dårlige samvittighed end at stå ærligt frem. For hvad vil de andre ikke tænke om mig? Måske forlader han mig? Alle de ubetalte regninger kan jeg alligevel ikke overskue at forholde mig til? Og på den måde kan dækning af de mange køb fortsætte alt for længe.

På den ene side er overforbrug fuldstændig normalt i det samfund vi lever i, men på den anden side er rod i økonomien ofte forbundet med en masse skyld og skam.

Åh, jeg har selv stået der…

Med overtræk og en impuls til at købe nyt, der trak i mig og en kæmpe frygt for at blive opdaget.

Jeg aftalte mange gange med mig selv, min kæreste og familie, at nu måtte det være slut. Og det gik også ofte godt lidt tid, men så lige pludselig, så stod jeg der igen. Med endnu et impulskøb og en løgn, der skulle dække over det. Jeg vidste ikke hvad jeg ellers skulle gøre. At fortælle sandheden føltes umulig, for ja – hvad ville de ikke tænke om mig?

Kan du genkende det?

Måske føles skammen for stor og måske ved du udemærket godt, at dit forbrug har taget overhånd. Du har måske igen aftalt med dig selv, måske også din kæreste eller familie, at nu skal det stoppe. Men så falder du i og kan bare ikke overskue, at skulle fortælle om det.

Når vi ikke er helt ærlige omkring vores køb og måske endda holder dem skjulte, så er det en form for beskyttelse. I hvert fald for en tid. Så længe vi ikke tør åbne os og vise verden, dem vi i virkeligheden er. Da det at stå ærligt frem simpelthen føles for svært og at konsekvenserne, når vi gør det, føles for uoverskuelige.

Men de mange løgne har en bagside og så længe vi gemmer os væk og ikke tør være ærlige, er vi os selv utro.

Når jeg ser tilbage, så var løgnene noget af det væreste. Den, det ramte hårdest var mig selv. Jeg fik det mere og mere dårligt, jo mere jeg holdte i det skjulte, jo sværere blev det også at ændre den situation, jeg var i.

At skulle stå frem omkring sine usunde købevaner er ikke nemt. Men det er nødvendigt, hvis vi ønker at ændre på den situation vi er i.

Når vi gemmer os og skjuler vores handlinger, så lammes vi også ofte ift. at handle og gøre noget andet end vi plejer. Når vi ikke tør vise verden hvem vi, med alt det smukke og ALT det grimme, som vi også er – når putter vi os selv i en kasse, hvor vi kan gemme os – ja, så får vi måske skjult det grimme af vejen og fremstår godt udadtil. MEN vi bremser også for glæden i livet og det bliver rigtig svært at skabe positive forandringer. Når vi i stedet tør stille os sårbare, åbne og ærlige med vores udfordringer og alt det vi ville ønske vi ikke var, så åbner vi også op for forandring og nye veje ud af overforbruget vil vise sig.

Min opfordring er at vi stiller os sårbare og ærlige overfor mennesker, som vi ved vil møde os med omsorg, accept og støtte. Da både ærlighed og støtte fra andre er en vigtig del af det at få stoppet sin overshopping.

 

Af |2018-01-21T09:46:02+00:0021. januar 2018|Generel|0 kommentarer

Skriv en kommentarer