Loading...
Hvad er købemani?2018-10-13T12:10:39+00:00

Købemani er, når du bruger så meget tid, energi og/eller penge på forbrug at det har negative konsekvenser i dit liv.

Købemani er en adfærdsafhængighed og som også er kendt som overshopping, shopaholic, købetrang og købetvang. Lever du med kæbemani, så vil du opleve at det giver dig en følelse af rus, når du køber eller planlægger et køb. Det sker, fordi der udskilles dopamin fra hjernen – hvilket giver en lykkefølelse. Den følelse er desværre kun kortvarrig og du vil ofte stå tilbage med dårlig samvittighed over at have købt mere end du havde råd til eller brug for.

Lever du med købemani, så vil du ofte kende til følgende:

  • Impulsen til at købe vil føles så uimodståeligt, at du ikke kan lade være med at gå med den. Også selv om du ikke har råd eller brug for det du køber.
  • Købet eller planlægning af købet udskiller dopamin i hjernen, som giver dig følelsen af lykke. Følelsen er dog kun kortvarig og følelser, som skam og skyld vil hurtigt ramme en efterfølgende.
  • Det handler faktisk sjældent om den ting man køber. Men i højere grad om en flugt på et indre ubehag eller en jagt på en ny og forbedret identitetsfølelse.
  • Det næste køb kan føles vigtigere dine relationer, dit arbejde, minusset på kontoen og det du har lovet dig selv. Men du bare kan ikke lade være med at købe.
  • Det kan føles som at leve med en dobbelt personlighed; dit sande selv og så din indre afhængige, som konstant er i kamp. Hvilket kan være enormt stressende og ødelæggende for dig selv, dine relationer og din økonomi.


Er du i tvivl om du lider af købemani, så kan du tage testen her.

 

De negative konsekvenser kan være:

Økonomiske: Du køber mere end du har råd til og mangler overblik over din økonomi. Du stifter gæld, kan ikke betale dine regninger, får ikke sparet op fx. til pension eller uforudsete udgifter og har ikke råd til fx. rejser og gaver.

Relationelle: Lever du med købemani, så vil det ofte påvirke din relationer negativt.  Dit fokus på det næste køb eller stressen over, at skulle finde historier, som dækker det du allerede har købt kan være så stor, at det ødelægger din evne til at være nærværende med din familie, venner eller børn. Måske oplever du at tilliden udfordres, fordi du skjuler eller lyver omkring dine køb.

Følelsesmæssige: Der er også en række følelsesmæssige konsekvenser, som ofte følger med overshopping – fx. skyld, skam, dårlig samvittighed, stress, magtesløshed, depression og angst.

Fysiske: Fx. søvnløshed, mavepine, spændinger og hovedpine.

Død: Der er eksempler på mennesker, som har taget livet af sig pga deres købemani – fordi de er kommet i for stor en gæld, de ikke har vidst hvordan de skulle komme ud af og at skammen har været for stor at bære.